Het sportplatform van de gemeente Epe

Nieuws

Op safari in de supermarkt!

dinsdag 12 november 2019

Supermarktsafari's

Sinds kort zijn wij (de buurtsportcoaches) gestart met het aanbieden van Supermarktsafari's voor de klassen van de basisscholen in de gemeente Epe. Wij willen meer inzetten op gezondheidsbevordering. Naast sporten en bewegen is gezonde voeding ook erg belangrijk. Door middel van het project 'De Supermarktsafari' willen we hier meer aandacht aan geven.

Ontdekken en proeven, wat is een gezond ontbijt, etiketten lezen, hoeveel groente wordt eigenlijk aanbevolen bij het avondeten, hoeveel suiker zit er in frisdrank? Het komt allemaal aan bod tijdens de Supermarktsafari.

Introductie

Tijdens de ontvangst van de klas worden alle kinderen (en begeleiders) welkom geheten. Hierna gaan we met de kinderen kort in op de Schijf van Vijf. Deze bespreken we op interactieve wijze.

 

Na deze introductie worden er 3 groepen gemaakt. Elke groep wordt begeleid door een buurtsportcoach die zijn/haar groep door de supermarkt leidt. In de supermarkt hebben we een drietal ‘Hoeken’ neergezet. Bij elke ‘Hoek’ worden verschillende aspecten van voeding behandelt.

 1.       De ‘Ontdek en Proef’-hoek

In deze hoek staan 8 etenswaren in bakjes verstopt onder een doek. De kinderen gaan hier meer leren over smaak. Wat is bitter? Wat is zuur? Zij gaan de etenswaren geblinddoekt proeven en gaan raden wat ze eten: waar smaakt het naar? Wat eten ze eigenlijk?

Belangrijk aspect in deze hoek is dat kinderen gaan samenwerken zoals elkaar blinddoeken, helpen met het proeven.

 2.       De Ontbijt-Hoek

Hier gaan we elkaars ontbijt bespreken. Het groepje kinderen wordt in 2 of 3 -tallen verdeeld. Per twee of drietal gaan ze met een mandje hun ontbijt verzamelen. Daarna gaan we met de groepje kinderen elkaars ontbijt bespreken: wat is nu belangrijk dat er in een ontbijt zit? Wat zijn eiwitten? Wat doen koolhydraten? Zijn vezels belangrijk? Wat is nu de gezondere keus voor een ontbijt? Wat staat er nu eigenlijk op het etiket van het product? Allemaal vragen die in deze hoek aan de orde komen

 3.       De ‘Weeg en Bereken’-hoek

In deze Hoek zijn 2 opdrachten.

  1. Allereerst gaan we met de kinderen van een aantal drinkproducten kijken en berekenen hoeveel suiker er in zit. Hierbij mogen ze eerst zelf raden, suikerklontjes leggen bij elk product. Vervolgens gaan we met elkaar rekenen wat er echt aan suiker inzit.
  2. In de tweede opdracht gaan we met elkaar bespreken wat we aan groente eten: hoeveel groente eet elk kind? Hoeveel zou een kind aan groente eigenlijk moeten eten? Met behulp van de weegschaal gaan we de groente wegen en kijken of we ook echt eten wat we zouden moeten eten.

Afsluiting: als elk groepje bij de drie ‘hoeken’ is langs geweest dan verzamelen we weer klassikaal en sluiten gezamenlijk af.

Nieuwsgierig geworden en ook op Supermarktsafari met de klas? Neem dan contact op met onze collega Larisa via l.brinkhoff@koppelswoe.nl

Recente nieuwsitems