Het sportplatform van de gemeente Epe

Nieuws

Mantelzorg en verenigingen

maandag 5 oktober 2020

Hoe mantelzorgvriendelijk is uw vereniging?

Steeds meer mensen zijn mantelzorger. Steeds vaker zeggen mensen hun lidmaatschap of vrijwilligerswerk op vanwege mantelzorgtaken. Nodig is dit niet. Met een beetje hulp kunnen zij lid blijven. Dat is winst voor uw lid én uw vereniging.

Wat is een mantelzorger?

Iemand die zorgt voor een vriend of familielid met een langdurige of chronische ziekte. Eén op de vijf mensen in Nederland is mantelzorger en iedereen kan het plotseling worden. Een mantelzorger kan jong of oud zijn, werkend of gepensioneerd. De kans is groot dat je mantelzorgers binnen je vereniging hebt.

De meeste mantelzorgers vervullen hun zorgtaken met liefde, overtuiging en plichtsbesef. Wel hebben mantelzorgers het vaak zwaar (hoewel je ze er zelden over hoort klagen). Intensief voor iemand zorgen kost nu eenmaal veel tijd en het is ook een grote verantwoordelijkheid. Voor veel mantelzorgers schiet het sociale leven er daarom een beetje bij in.

Wat heeft uw vereniging hiermee te maken?

De ervaring leert dat het verenigingsleven als eerste sneuvelt als de mantelzorger het te druk krijgt. Dat gaat sluipenderwijs: trainingen of bijeenkomsten worden steeds vaker afgezegd totdat iemand helemaal niet meer komt. De andere leden weten soms niet eens precies wat er aan de hand is. En dat is jammer. Voor de mantelzorger is het jammer dat hij of zij het verenigingsleven moet missen. Voor de vereniging jammer dat zij een lid verliezen. Alleen maar verliezers dus.

Wat kunt u als vereniging voor de mantelzorger betekenen?

Kijk binnen uw vereniging wie er mantelzorgers zijn. Vraag het aan elkaar. Zijn er leden die vaak afzeggen of afwezig zijn? Vraag goed door als iemand het lidmaatschap opzegt. Besteedt er aandacht aan in uw clubblad. Mocht u zelf mantelzorger zijn, deel dat dan met andere mensen.

Praat over de situatie. Maak de thuissituatie van de mantelzorger bespreekbaar. Vraag hoe het gaat en vraag tegen welke uitdagingen de mantelzorger aan loopt. Misschien is er iemand thuis die niet zonder oppas kan. Of is het vervoer naar de training een probleem. Misschien zit iemand zo klem met zijn planning dat hij of zij op het moment van de training boodschappen moet doen.

Organiseer als vereniging praktische oplossingen. Misschien kan de mantelzorger met een ander lid meerijden. Misschien kan iemand oppas aanbieden. Kan diegene voor wie gezorgd wordt niet gewoon mee naar de training? Kan ook iemand anders boodschappen doen. Houd het vooral praktisch. En de vereniging hoeft het ook niet allemaal zelf op te lossen. Er zijn diverse lokale organisaties die kunnen helpen.

Wie kan u hierbij ondersteunen?

Het is mooi als de mantelzorger een actief lid van uw vereniging kan blijven. Een mantelzorgvriendelijke vereniging met een warm kloppend hart voor mantelzorgers. Heeft de mantelzorger meer hulp nodig dan uw vereniging kan bieden? Verwijs ze dan door naar het steunpunt mantelzorg.

Steunpunt Mantelzorg Koppel-Swoe

g.reumer@koppelswoe.nl

Tel.: 06-40924702

www.koppelswoe.nl/steunpunt-mantelzorg 

Recente nieuwsitems