Het sportplatform van de gemeente Epe

beweeggroep 60+

Krachttraining voor senioren

Als vervolg op het proMuscle-project waar we in een eerdere nieuwsbrief al over berichten, is eind september het vervolgaanbod voor de senioren in het project gestart. Viattence (locatie De Klaarbeek), Fitnesscentrum Epe en Heel Epe Beweegt bieden nu de vervolgactiviteiten aan. Heel Epe Beweegt is op woensdag 27 september gestart met een beweeggroep voor senioren (60+ jaar). Onder leiding van buurtsportcoach Vincent Rotman worden in gymzaal De Klimtuin krachtoefeningen gedaan.

Nieuwe beweegrichtlijnen
De nieuwe beweegrichtlijnen die de Gezondheidsraad aan de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft uitgebracht raden ouderen aan om minimaal twee keer per week aan spier- en botversterkende oefeningen te doen, gecombineerd met balansoefeningen.

Deze richtlijnen zijn gebaseerd op een uitgebreide analyse van al het bestaande onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen. Bij gezond en fit ouder worden, levert voldoende bewegen een positieve bijdrage. Om je gezondheid als 65-plusser te onderhouden, is minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen, verspreid over verschillende dagen, noodzakelijk volgens de beweegrichtlijnen. Bijvoorbeeld door te zwemmen, wandelen of fietsen.

Krachttraining in de zaal
Door het gebruik van kasten, banken, elastieken banden en kleine gewichten in de gymzaal is het mogelijk om de spieren toch op een goede manier te belasten. Er wordt getraind op het functioneel gebruik van de spieren. De focus ligt daarbij dus op spieren die in het dagelijks leven bij diverse activiteiten (denk aan traplopen) gebruikt worden. De krachtoefeningen worden afgewisseld met sport en spelactiviteiten. 

De beweeggroep sport op woensdagochtend van 11.00 -12.00 uur in gymzaal De Klimtuin (Klimtuin 48, Epe). Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers!  Meer informatie kan opgevraagd worden bij buurtsportcoach Vincent Rotman, 0578 - 676767