Het sportplatform van de gemeente Epe

Nieuws

ZitFit! van start bij Speulbrink

woensdag 15 februari 2017

Een dame op leeftijd in een rolstoel gooit een bal naar haar bejaarde overbuurman die de bal vangt en vervolgens weer teruggooit. Haar buurman links doet hetzelfde zittend op een stoel, haar buurman rechts staand achter zijn stoel. De bewegingen worden begeleid door muziek die uit een speakerbox voor in de zaal schalt. Tussendoor geeft Tom Beekman (Heel Epe Beweegt) instructies aan de deelnemers. Zeven weken lang is dit op dinsdagochtend het beeld in de ontvangsthal van de Speulbrink in Vaassen. Viattence en het team van Heel Epe Beweegt van Koppel voeren dan een pilot ZitFit! uit.



ZitFit!
Dinsdagochtend zeven maart om 10:30 uur vindt de eerste in een reeks van zeven keer ZitFit! plaats. De activiteit duurt 45 minuten waarna afgesloten wordt met een frisje. Het is voor alle bewoners verbonden aan de Speulbrink mogelijk om mee te doen. Ook als je wat minder mobiel bent of moeite hebt om lang te staan of lopen. Iedereen doet mee op zijn of haar eigen niveau. Wie wil mee doen hoeft zich niet aan te melden en er zijn ook geen kosten aan verbonden.

ZitFit! wordt gegeven door Tom Beekman van het team van Heel Epe Beweegt. Tom heeft ervaring met het geven van deze activiteit is erg enthousiast over de pilot. ‘Door de afwisselende oefeningen gaan deelnemers zich snel sterker en fitter voelen. Dit kan ze erg helpen in het dagelijks leven. Het is maar één keer per week maar veel oefeningen kunnen ook eenvoudig zelf gedaan worden. Hierbij is het wel heel belangrijk dat men goed luistert naar het eigen lichaam.’ Naast het fysieke aspect is ook het sociaal gebeuren. ‘We sluiten elke keer af met wat een frisje. Je merkt dat iedereen het heerlijk vindt om elkaar nog even te ontmoeten’.}

Pilot
Aanleiding voor de pilot is de vraag van bewoners van de Speulbrink naar stoelgymnastiek. Deze vraag kwam via de coördinator van Viattence bij de Heel Epe Beweegt terecht. Viattence en Heel Epe Beweegt hebben samen gekeken of aan de wens voldaan kon worden en hoe dat dan concreet er uit zou zien. Hierbij is met name gekeken naar de duurzaamheid: hoe ziet het plaatje er op de lange termijn uit?

Er is uiteindelijk gekozen voor een pilot van zeven weken waarbij Heel Epe Beweegt de invulling verzorgt. Vrijwilligers en verzorgers van de Speulbrink sluiten elke week aan om te ondersteunen en te ervaren hoe het er tijdens de stoelgymnastiek aan toe gaat. Hierdoor laten we alle partijen eerst kennismaken met de activiteiten en creëren we draagvlak. Na zeven weken zullen de ervaringen van deelnemers, vrijwilligers, Viattence èn Heel Epe Beweegt geëvalueerd worden. Aan de hand van de ervaringen beoordelen we of en hoe de pilot een vervolg krijgt.

Vraaggericht werken
Deze pilot sluit precies aan bij de nieuwe manier van werken in de gemeente Epe, werken vanuit de vraag van bewoners of organisaties. Vanuit die behoefte hebben we gekeken wat er nodig is om op de lange termijn in deze behoefte te voorzien en welke partijen hier een rol in (kunnen) spelen. Met Viattence hebben we gekozen om eerst alle partijen kennis te laten maken met zitFit!.

 

Recente nieuwsitems